Магистратът, получил заплаха за убийство, повече от година е с поставена

...
Магистратът, получил заплаха за убийство, повече от година е с поставена
Коментари Харесай

Повече от година заплашваният магистрат бил с охрана

Магистратът, получил опасност за ликвидиране, повече от година е с сложена защита. Това обяви говорителят на прокуратурата Сийка Милева.  По-рано от Софийската районна прокуратура осведомиха, че е формирано досъдебно произвеждане по постъпил сигнал за редовно следене и закана за убийство. 

" През последната година Прокуратурата на Република България неведнъж сигнализира за политически напън върху институцията, върху магистрати и техните близки. За страдание, през днешния ден съм тук пред вас, с цел да разглася следващата форма на напън. Натиск, който към този момент има престъпен темперамент. В държава - членка на Европейския съюз, магистрат получава закани за ликвидиране, за това, че си прави работата ", сподели Милева.

На 6 април на ул. „ Черковна “ в гр. София в служебния кабинет на магистрата, в долап, съдържащ писалищен и други работни материали, е открито съществуването на книжен плик, адресиран персонално до прокурора, без посочен адресант. В плика са открити – 1 бр. патрон, диаметър 9х19 мм, и няколко хартиени бележки, представляващи отрязъци на обособени думи.
" Недопустимо е прокурор да откри в служебния си кабинет плик, адресиран персонално до него, забележете, съдържащ, патрон и отрязъци с послания. Какво написа на изрезките ли? Дословно, пише „ Кръв “ и „ осведомен “. Всеки един от вас може самичък да направи извод опасност ли е това и каква е задачата ", сподели представителят на държавното обвиняване. " Дали е инцидентно, че в плика има и текст с името на столична болница, която сътрудника е посещавал неведнъж в миналите месеци? Както и записка с името на непозната страна?
И тези послания са открити не другаде, а в длъжностен кабинет, в постройка, употребена от самостоятелната правосъдна власт и охранявана от чиновници в Министерство на правораздаването.
Каква е задачата? Магистратите да се опасяват и да не могат да извършват служебните си отговорности. Нашата съществена задача е да се борим против престъпността и да пазиме българските жители от похищения, а не наши сътрудници и техните близки да са подложени на закани и преследвания ", добави тя.

В Римската харта и в Становище № 9 на Консултативния съвет на европейските прокурори са отразени в съсредоточен тип главните насоки и правила, свързани с устройството и структурата на прокуратурата в демократичното общество, подсети Милева. " Какво се споделя в тях? Прокурорите би трябвало да бъдат независими при вземането на своите решения и да извършват отговорностите си без външен напън или вмешателство; Държавите би трябвало да подсигуряват, че прокурорите са в положение да извършват функционалностите си без заплашване, възпрепятстване, тормоз. В случая се касае за сътрудник, който повече от една година е с сложена защита, точно поради неговата застрашеност от месеци. Как страната ще подсигурява, че това на следващия ден няма да се случи с други наши сътрудници и че отношението към заплашвания магистрат ще спре до тук. Какво би трябвало да се случи още, с цел да работим всички ние в действителност за обществото, а не да се тормозим от медийни офанзиви, закани, репресии ", сподели още тя. " Доживяхме, наши сътрудници да правят оглед в служебните ни пространства, да разпитват сътрудници, чийто живот е подложен под опасност ", акцентира представителят на прокуратурата.

Прокурорите от СРП и следователи от Следствен отдел към окръжна прокуратура при СГП правят и сега дейности по следствието по формирано досъдебно произвеждане за редовно следене и закана с ликвидиране на магистрат. За заканите против прокурора ще бъдат осведомени Европейската комисия, Европейския парламент и посолствата на страните – членки на Европейския съюз, Съединени американски щати и Англия, уведомиха от прокуратурата.

По информация на bTV и NOVA прокурорът от Специализираната прокуратура Ангел Кънев е обвинителят, който е получил опасността. До Групово дело " Охрана " са изпратени три отчета единствено от началото на годината. В тях се показват данни, че прокурорът е наблюдаван. Кънев е работил по случаи с огромен публичен и веществен интерес като следствията против братя Бобокови, Миню Стайков и Васил Божков. От 2020 година той е с защита.

Година по-рано магистратът стана обект на инспекция, откакто стана ясно, че е купувал парцели от компании, които са свързани с директни съперници на Миню Стайков. От държавното обвиняване обаче оповестиха, че Кънев не е познавал притежателите.

От NOVA пишат, че някогашен чиновник на Министерство на вътрешните работи е създател на опасността, като акцентират, че Кънев е наблюдаващ по делата на Васил Божков. Преди две години главният прокурор Иван Гешев обвини Божков, че е заплашвал Кънев, откакто обвиненият предприемач разгласява във Facebook фотоси по какъв начин Кънев излиза от постройката на приходната организация.

От Министерството на правораздаването приканиха казусът с патрона в плик да не се политизира. Зам.-министърът на правораздаването Емил Дечев съобщи пред публицисти, че се надява да не се злоупотребява с него и да се употребява за някакви цели. " Има формирано досъдебно произвеждане, в което огромна част от обстоятелствата, са класифицирана информация. Искам да обърна внимание, че безусловно всички магистрати, които до септември предходната година са били под защита и отбрана от страна на Бюрото за отбрана, след смяна на закона са минали незабавно под защита на основна дирекция защита. Видът на ограниченията на отбрана и защита не е бил променян. За доста от тези магистрати самата физическа защита е останала същата ", посочи  Дечев.

Междувременно службите на Министерство на вътрешните работи показаха цялостна готовност да спомагат в следствието на заплахата против магистрат от Специализираната прокуратура. МВР не може да се самосезира и да стартира независима работа по случая, защото вече има формирано досъдебно произвеждане. Това може да стане, в случай че такива оперативно- издирвателни дейности бъдат предоставени от способената прокуратура на работа от вътрешното министерство, осведомят от ведомството.

" Министерство на вътрешните работи работи безкомпромисно в работата си против престъпността. Посегателството и заканите против държавни чиновници и магистрати, борещи се против престъпността, е неприемливо. Надяваме се, че съществуването на видеонаблюдение и пропускателен режим в постройката на ул. „ Черковна “ биха съдействали за бързото откриване на причинителите и изправянето им пред съда ", акцентират от вътрешното министерство
 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР